Groen of wegwerp

Gepubliceerd op Auteur HansEen reactie plaatsen

Gister in hetzelfde NOS-journaal twee opvallende items:

Item een: het nieuwe kabinet is geïnstalleerd; met een regeer-accoord dat zich erop laat voorstaan ‘het groenste ooit’ te zijn. De circulaire economie gaat nu eindelijk serieus aangepakt worden. Want dáár is iedereen vóór, toch?

Item twee : de enorme groei (75% in een jaar!) van z.g. outlet stores als Action, Big-Bazaar, Marskramer enz. Oorspronkelijk vervulden deze winkels een ecologisch positieve rol door rest-partijen en winkel-dochters, óók en vooral van A-merken, op te kopen en die alsnog aan de man te brengen. Maar het aanbod van zulke partijen is al lang niet meer voldoende om die duizenden winkels draaiende te houden en tegenwoordig bestaat het aanbod dan ook vooral uit spotgoedkope producten, gefabriceerd door (kinder-)arbeiders onder abominabele omstandigheden en met een levensduur van maanden eerder dan jaren.

Enig zoeken op het web bevestigde het grote gelijk van natuur- en milieu-pleitbezorger Pieter Winsemius die afgelopen zondag weer even zichtbaar was (Vroege Vogels, Buitenhof) met kritische opmerkingen over o.m. het gebrek aan zichtbaarheid van Natuur- en Milieu-organisaties. Ik keek bij Natuurmonumenten, MilieuCentraal, Milieudefensie en nog een tiental andere websites maar nergens vond ik een bespreking van het regeeraccoord, laat staan een stellingname t.a.v. de hernieuwde trend richting wegwerp artikelen.

Het nieuws bracht me weer eens de TED-talk in herinnering die de door mij bewonderde Ray Anderson gaf in 2010 over de circulaire economie. (Zie: https://www.ted.com/talks/ray_anderson_on_the_business_logic_of_sustainability#t-920154) Anderson, stichter en CEO van een bedrijf met ruim een miljard dollar omzet, is niet bepaald een wereldvreemde dromer. Maar hij waarschuwt ons omdat wij, net als hij, wellicht in de toekomst veroordeeld zouden kunnen worden als eco-criminals, dieven van grondstoffen, energiebronnen en ecosystemen van de generaties na ons.

hans

PS: Inmiddels wél een mail van Milieudefensie met een oproep om bij minister Kaag aan te dringen op her-overweging van voorgenomen handelsverdragen als TTIP en CETA. (Zie ook mijn blog van 30/10/16 http://www.phlogiston.nl/rumblefish/index.php/2016/08/07/ceta-ttip-through-the-back-door/). Vooral tekenen dus, die petitie: https://milieudefensie.nl/ttip/nieuws/gaat-minister-sigrid-kaag-door-met-foute-handelsverdragen
Maar hoe moet het nou intussen met het energie-accoord dat elk jaar weer achterblijft bij de doelstellingen? Is er enige aanleiding om te veronderstellen dat het kabinet dusdanig drastische maatregelen gaat treffen dat ‘Parijs’ alsnog gehaald gaat worden in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *