Covid

Gepubliceerd op Auteur HansEen reactie plaatsen

Verdorie, zeg! Nou mag ik van mijn burgemeester niet eens een feestje organiseren. En ik was juist zo blij dat het achter de rug was, al die Corona idioterie. De winkelmedewerkers van supermarkten die elke winkelkar na gebruik een ontsmettende behandeling gaven waren al langer weer gewoon aan het vakken vullen en winkelkarren waren ook al niet meer gratis en verplicht. Bordjes en pijlen voor ‘looproutes’ op de grond werden verwijderd; de stapel mandjes onder het bordje ‘pak hier uw schone mandje’ was leeg; iedereen pakte weer gewoon van de stapel waar anderen het mandje hadden achtergelaten. Terrassen, parken en feestjes – alles was alweer terug naar normaal. En nu dít weer.

Waarom is al dat gedoe nou eigenlijk nodig? Laten we het nou toch eens gewoon koel-zakelijk bekijken. Daar zijn wij Nederlanders sterk in, zegt men. Welnu dan, het is duidelijk dat we in Nederland kampen met de vergrijzing. Dat wreekt zich met name in de AOW: het bedrag dat daarvoor opgebracht moet worden wordt steeds hoger, terwijl het aantal werkenden dat dit bedrag moet opbrengen juist steeds kleiner wordt. Steeds verder zal de AOW leeftijd omhoog gaan- dat willen we toch zeker niet?
Daar komt bij dat Nederland veel te vól wordt. Echt óveral wordt maar gebouwd om al die aanwas, vooral immigranten dus, onderdak te geven – we houden geen groen plekje om te wandelen meer over.

Dit Corona-virus had helemaal geen crisis hoeven zijn; het had juist een oplossing kunnen geven. Ga maar na: die immigranten zijn in overgrote meerderheid jong en in de kracht van hun leven. Die hebben we dus heel hard nodig om de AOW fondsen aan te sterken en om te werken in de zorg en andere sectoren die financieel zijn uitgekleed. Maar Nederland wordt te vol om al die immigranten op te nemen! We kunnen ze niet eens behoorlijke huisvesting tegen een betaalbare prijs bieden. Dat komt vooral ook omdat AOW-trekkers vaak veel te ruim wonen omdat ze gewoon zijn blijven zitten nadat de kinderen het huis uit waren.

Algehele oplossing: het Corona virus. Het zijn immers merendeels AOW-trekkers die eraan overlijden. Dus dat mes snijdt aan twee kanten: minder mensen die AOW trekken en méér (woon-) ruimte voor de mensen die de premie betalen. Het wordt dan weer haalbaar om de AOW-leeftijd naar 65 jaar terug te brengen, misschien zelfs naar 60. Henk Krol krijgt eindelijk zijn zin. (Ik wil trouwens niet suggereren dat hij achter de ‘versoepelingen’ zit. Maar het geeft toch te denken.)
En dan heb ik het nog niet eens over de enorme besparingen in de zorgsector. Die zouden sowieso al een forse verlaging van de belastingen kunnen bewerken.

Het zou best kunnen dat AOW-trekkers aanstoot nemen aan mijn ideeën, maar we leven in een democratie en daarbij gaat het om de meerderheid. En AOW-ers vormen goddank nog geen meerderheid. Maar als we zo doorgaan met de Corona maatregelen en peperdure behandelingen om het leven te rekken dan zou dat best wel eens kunnen veranderen.
Geef dat virus dus ruim baan; wie overblijft zal zich er een stuk beter bij voelen. En afscheid nemen moet je tóch, vroeg of laat, dus dat maakt ook niks uit, eigenlijk.

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *